Ouders en communicatie

Wij voelen een gedeelde verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van het kind. Daarom houden we graag korte lijnen met elkaar.

DSC_0103

Samen zijn we verantwoordelijk voor uw kind. Wij betrekken ouders graag actief bij het welzijn en de ontwikkeling van hun kind. Gesprekken met ouders vinden we daarom erg belangrijk. De meeste communicatie met u loopt via het ouderportaal van BasisOnline. Twee wekelijks zijn er Nieuwsbrieven. Daarnaast zetten leerkrachten en directie met regelmaat informatie en foto's over groepsactiviteiten op het Ouderportaal. Ook ouders kunnen communiceren via het Ouderportaal. U bent ook welkom om na schooltijd met uw vraag of mededeling even binnen te lopen.

Wij ontmoeten elkaar verder onder andere tijdens de oudergesprekken, ouderavonden en inloopmiddagen.

Gescheiden ouders

Iedere ouder heeft in principe recht op informatie van de school over zijn of haar kind. Dat is ook het uitgangspunt van onze school. Er zijn echter wel verschillen, die te maken hebben met de wettelijke status en het ouderlijke gezag. Hieronder lichten wij die verschillende situaties nader toe.

Gehuwde/samenwonende ouders

Voor ouders die met elkaar getrouwd zijn of samenwonen en die het gezag over hun kinderen hebben, is de situatie eenduidig: zij krijgen steeds gezamenlijk alle informatie over hun kind.

Gescheiden ouders die beiden het gezag hebben over hun kind

Ouders die gescheiden zijn en niet meer bij elkaar wonen, maar die wel gezamenlijk het gezag over hun kind hebben, hebben allebei het recht om goed geïnformeerd te worden over de ontwikkeling van hun kind. Voorwaarde is wel dat beide ouders zelf hun verschillende adressen kenbaar maken aan de directeur.

Beide ouders worden toegevoegd in het ouderportaal, waar alle informatie verstuurd wordt. Ook het inschrijven voor activiteiten en gesprekken gaat via het Ouderportaal. Het rapport (en overige brieven) wordt aan het kind meegegeven en u bent zelf verantwoordelijk voor het delen van de informatie. Een verzoek om gegevens over het kind te verstrekken aan derden bespreken wij altijd met beide ouders. Als één van de ouders andere afspraken over de informatievoorziening wil maken, kan hij of zij contact opnemen met de directeur van de school.

Gescheiden ouder(s) die geen gezag meer hebben over hun kind

Ouders die geen gezag (meer) hebben over het kind, hebben ook recht op informatie over hun kind. De betreffende ouder moet daar echter zelf om vragen. Als het gaat om de vader, moet hij bovendien het kind hebben erkend. Deze ouders worden niet over alles geïnformeerd, maar alleen over belangrijke zaken, zoals de cognitieve en/of sociaal emotionele ontwikkeling van het kind. Indien het belang van het kind strijdig is met het recht op informatie van de ouders, dan vervalt dit recht. Dit kan het geval zijn indien een rechter of psycholoog oordeelt dat informatieverstrekking aan een ouder schadelijk kan zijn voor het kind.

Illustratie in footer